Építőipari hírek, kivitelezési információk

KIVITELEZÉS

KIVITELEZÉS

Az építőipari növekedés megfelel a várakozásoknak

a bővülés elsősorban a tavalyi gyenge teljesítményből fakadó bázishatásnak és az induló uniós és kormányzati projekteknek köszönhető.

2017. június 16. - Kr0nner

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint áprilisban 22,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz viszonyítva. Az előző hónaphoz képest 2,6 százalékkal csökkent az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése az egy hónappal korábbi 3,4 százalékos növekedés után. Az év első négy hónapjában az építőipar teljesítménye 23,9 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét.download_1.jpg

Horváth András, a Takarékbank elemzője az idei év egészére 20 százalékot kissé meghaladó növekedést vár az építőiparban, de az építési engedélyeket és a bejelentett kereskedelmi fejlesztéseket figyelembe véve felfelé mutató kockázatokat lát. A növekedéshez, egészséges szerkezetben, a magán és a kormányzati szektor beruházásai kiegyenlítetten járulnak hozzá, utóbbi erőteljesebben az egyéb építmények kategóriában képviselteti magát, ami mellé az épületek építése is felzárkózott az utóbbi időszakban - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a fellendülést érdemben kockáztatja a szakemberhiány.


Úgy vélte, a lakóingatlan-fejlesztéseket a jelentősen megugró piaci kereslet mellett a csok, és a 2019 végéig fennálló 5 százalékos újlakás áfa is hajtja. Horváth András szerint a lendület fenntartásához szükség lenne a kedvezmény meghosszabbítására, amit azzal támasztott alá, hogy mivel a az egyik legnagyobb multiplikációs hatásokkal rendelkező szektorról van szó, a költségvetési többletbevétel már rövidtávon is meghaladja a kieső áfa mértékét. Szükségesnek ítélte a lakásfelújításokat is bevonni az 5 százalékos áfakörbe, mivel így újabb szegmens indulhatna jelentős növekedésnek az építőiparon belül.download_2.jpg

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője kitért arra is, hogy a jelentős éves növekedést csökkentette az egy plusz munkaszüneti nap, a nagypéntek idei bevezetése.
A rendelésállomány jelentős emelkedésével összefüggésben kérdésesnek tarja, vajon lesz-e elég kapacitás a szektorban. A kapacitás- és a munkaerőhiány drágítja az építkezéseket - tette hozzá. A szakember szerint ez az év rendhagyó lesz, bár magas növekedést mutat majd a statisztika, ez csak arra lesz elég, hogy az ágazat behozza a múlt évi visszaesését.


Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatójának véleménye szerint a pozitív számok beigazolták a várakozásokat, bár a nagy lakásépítési hullám érdemben még nem indult el, és szintén váratnak magukra a turisztikai beruházások. Kifejtette, a megnövekedett magasépítőipari-igénybevétel mellett nem szabad megfeledkezni a minőségi munkáról, és óvott attól, hogy az elmúlt szűk évek kiesett bevételeit "hisztérikus módon", azonnal be akarják hozni. Arra szólította fel az építőipar szereplőit, hogy fogjanak össze oly módon, hogy a legkisebb szereplők is jól járjanak, mert lehetőség nyílt arra, hogy közösen változtassanak az iparág presztízsén. Ez majd generálni fogja a külföldre távozott munkások visszatérését, a körülmények javulását, az épületek hatékonyabb kivitelezését - vélekedett a vezérigazgató.


Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője szerint a teljes fordulatszámon pörgő nagyobb kivitelezők továbbra is stabilan nézhetnek a következő egy-két év elé, mert a lakásépítés mellett a mezőgazdasági épületek és az ipari csarnokok építése iránt is egyre nagyobb igény mutatkozik. Továbbra is feszítő gond azonban, hogy az építőipari vállalkozások derékhadánál felgyorsult a fluktuáció, a szakmunkások elvándorlását a magasabb bérekkel sem tudják fékezni - figyelmeztetett.

 

MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://kivitelezes.blog.hu/api/trackback/id/tr6412599765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása