Építőipari hírek, kivitelezési információk

KIVITELEZÉS

KIVITELEZÉS

Átfogó felújítási munkálatok vették kezdetét a kismartoni Esterházy-kastélyban

Az Esterházy-kastély délnyugati tornyának munkálataival az a projekt veszi kezdetét, amely során 2021-ig az egész tető felújításra kerül. Négy etapban mind a négy torony, a folyosó a kandallóval, a korláttal, a díszítőelemekkel, a nap- illetve torony

2017. június 21. - K. Kelemen

A munkálatok során már jónéhány történelmileg érdekes felfedezésre tettek szert a szakemberek, amelyeket a helyreállítási folyamat során felhasználtak. Így például bizonyos történelmi vakolástechnika, az "eltűnt" párkány vagy a díszes bejárat eredeti barokk állapotának visszaállítása.

Amióta a kastély 2010-ben visszakerült saját igazgatásba az Esterházy Vállalatcsoport ingatlanrészlege folyamatos vizsgálatokat folytat az épület állapotával kapcsolatban. Ennek következtében 2016 közepén a homlokzat rossz állaga miatt a látogatók biztonsága érdekében azonnali munkálatok vették kezdetét, mint például egyes párkányrészek vagy a korlát biztosítása. Életbevágó volt ezeknek a megkezdése, mivel a kastély állapota a Burgenland Tartomány bérbevétele alatt jelentősen romlott, hiszen 1969 óta nem tettek semmit az állagmegóvás érdekében. Miután az Esterházy Vállalatcsoport 2010-ben elévülés miatt nem követelhetett a tartománytól kártérítést, így bíróság által megbízott kárszakértőket vont be. A szakemberek megállapították a becsült felújítási költségeket. Az Esterházy Vállalatcsoport igyekezett a Burgenland Tartománnyal egyezségre jutni, hogy elkerülje a hosszú ideig tartó eljárást, és annak - az adófizetők számára is - magas költségeit. Eddig nem érkezett válasz az ajánlatokra.

A most felújítandó délnyugati toronyban található 1692 óta a kastélyharang. I. Esterházy Pál bízta meg Johann Kippo harangöntőt Ausztria legjelentősebb történelmi harangjának elkészítésével, amely a barokk öntvények legszebb darabjainak egyike. 7,3 tonna súlyával Ausztria legnagyobb világi barokkharangjának számít. Utoljára 2014-ben kongatták meg az utolsó Esterházy hercegné, Melinda tiszteletére, amikor a családi kriptába tartó gyászmenet a kastélyhoz ért.

 

forrás :OTS

A bejegyzés trackback címe:

https://kivitelezes.blog.hu/api/trackback/id/tr3912610267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása