Építőipari hírek, kivitelezési információk

KIVITELEZÉS

KIVITELEZÉS

Nézze meg a világ legnagyobb stadionjait ! 1. rész

Kétrészes írásunkban megmutatjuk az öt legnagyobb aktív , majd a már nem funkcionáló sportlétesítményeket.

2017. január 23. - Kr0nner

A kapacitásokra vonatkozó adatokat, állandó nézőhelyekkel vettük figyelembe. A lista a versenypályákat nem tartalmazza, ebben a témában külön posztot készítünk hamarosan.

Elsőként sorra vesszük azokat a stadionokat, amelyek a mai napig üzemelnek. Érdekesség,hogy a rendelkezésre álló adatok alapján egyetlen európai sportstadion sincs az első tízben, a Barcelona otthona a Camp Nou a 11. helyen áll a maga 99,354 állandó férőhelyével.

5. KYLE FIELD, College Station, Texas, USAkylefield.JPGA pályát a texasi egyetem focicsapata,a  Texas A & M Aggies bérli. A stadion, a " a 12. ember otthona " becenevet viseli.1927-es átadásakor "csupán" 33.000 nézőt tudott kiszolgálni, majd az évek során folyamatosan bővítették.2014-ben elérte kapacitásának maximumát a 106,511 állandó ülőhelyet. 2015-ben aztán újabb átalakítás következett, a módosításokkal jelenleg 102,733 fő befogadására alkalmas.Egyetlen alkalommal, 2014 októberében az Ole Miss ellen 110.631 főt fogadtak a lelátókon, rekordot felállítva ezzel.

 

 4. OHIO STADIUM, Columbus,Ohio, USArekordot_felallitva.jpgFormája után a "Lópatkó " vagy "Patkó nevet kapta az Ohio State Buckeyes otthonául szolgáló stadion. Az idén 95 éves létesítmény 104.944 szurkolót tud kiszolgálni. Megnyitásakor ez volt a legnagyobb öntött beton szerkezet a világon. Építészeti érdekessége még az északi oldalon álló rotunda, amely ólomüveg ablakait és falfestményeit egyaránt a csapattal kapcsolatos motívumok díszítik, a római Pantheon belső világát megidézve.

 

3. BEAVER STADIUM, State College, Pennsylvania, USA

pennstate.jpgPályaválasztóként a Penn State Nittany Lions csapata az egykori kormányzóról, James A. Beaver-ről elnevezett komplexumban lép ki a gyepre.Teljes kapacitása 106.572 férőhely. Az ellenfelek számára rettegett helyszín, az egyik legvérmesebb szurkolói az oroszlánoknak vannak. 2016-ban a szavazatok 41%-ával, az egyetemi futball első számú stadionjának választották. Ide kattintva belülről is körbejárhatja a pályát .

 

 MICHIGAN STADIUM, Ann Arbor, Michigan, USAbighouse.jpegAz Ann Arbor-ban található pályához köthető több,valószínűleg sokáig megdönthetetlen rekord .Itt rendezték meg a Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs Winter Classic-ot 2014 január elsején. 113 ezernél is több jegy kelt el, de a brutálisan kemény téli időjárás miatt "csak" 105.491 néző láthatta élőben az emlékezetes összecsapást, amely így is minden idők legnézettebb hokimeccseként került be a Guinnes Rekordok Könyvébe. A 258 egymást követő rendezvényen, legalább 100.000 néző világcsúcsát valószínűleg évtizedekig nem lehet majd befogni.A "The Big House " jelenleg hivatalosan 107,601 ülőhellyel rendelkezik.

 

MÁJUS 1. STADION, Phenjan, Észak-Korearungrado_may_day_stadium.jpgKépzeljük el ,hogy valaki azt álmodja,hogy egy hatalmas stadionnal beépíti a Margitszigetet ... Az 1989 május elsején megnyitott, 114.000 főt kiszolgáló Rungrado Május 1. Stadion éppen egy ilyen vízió szörnyszülöttje. A tetőszerkezet legmagasabb pontja 60 méter, 16 íves gyűrűjének mintázata a magnólia virágot hivatott szimbolizálni.Hiteles látogatottsági adatokat szinte képtelenség fellelni, az pártpropaganda némely eseményre 190.000 főt jelent, míg a nyugati sajtó ugyanarra a programra ( Collision In Korea ,1995 ) két nap alatt 160.000 fő látogatót ír.Az biztos,hogy a nagyszabású állami ünnepségeket, zászlós-felvonulós koreográfiákat ebben a stadionban tartják - az éppen hatalmon lévő - "bölcs és tévedhetetlen" népi vezető tiszteletére. Szörnyű és döbbenetes információ ,hogy itt égettek el máglyán tucatnyi tábornokot a 90-es években, akiket Kim Jong-Il elleni merénylettel vádoltak, majd  ítéltek halálra.

Megjegyzés:  Több, olyan stadion is üzemel, ahol egy-egy esemény alkalmával magasabb nézőszámot jelentettek ( például: AT&T STADIUM Texasban, ahol a 2010-es NBA All-Star Game gálát 108 ezernél is többen látták élőben , viszont a stadion az állandó, 80.000 fő kiszolgálásra kapott engedélyt.) ,de minden esetben az fix ülőhelyek számát vettük figyelembe. 

forrás: www.worldstadiums.com , wikipedia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivitelezes.blog.hu/api/trackback/id/tr9112144261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása