Építőipari hírek, kivitelezési információk

KIVITELEZÉS

KIVITELEZÉS

FALSZERKEZET HŐSZIGETELŐ VAKOLATRENDSZERREL

Új építésű és régi épületek hőszigetelésénél is manapság ez a leggyakrabban alkalmazott szigetelési eljárás. Ebben a tudásanyagban hőszigetelő vakolatrendszerek helyes kialakításával ismertetjük meg az érdeklődőt, hogy laikusként is ellenőrizni tudja

2017. június 19. - K. Kelemen

Hőszigetelő vakolatrendszereknek azokat a hőszigetelő rendszereket nevezzük, melyeknél a hőszigetelést kívülről ráragasztják vagy dűbelezik a külső falra, majd azt betéthálóval erősített vakolattal vonják be.

festés, hőszigetelés - Falszerkezet hőszigetelő vakolatrendszerrel

Jellemzői:

  • A hőszigetelő vakolatrendszerek a külső fal hőszigetelésére alkalmazott többi rendszerhez képest viszonylag olcsók.

  • Az épületfizikai tulajdonságaik jók, ezért lehetővé teszi a hőhídmentes szerkezetek létrehozását.

  • Az ablakokhoz és ajtókhoz való csatlakozás vakolólécek alkalmazásával tisztán és légtömören kivitelezhető.

  • A hőszigetelő vakolatrendszer rétegvastagsága (hőszigetelés+külső burkolat) kisebb, mint a többi homlokzatszigetelő rendszernél.

Fogadó falszerkezettel szembeni követelmények:

Mindenekelőtt legfontosabb szempont, hogy a hőszigetelést fogadó falszerkezet állékony, szennyeződésmentes legyen.

Mint értünk ez alatt? Kézzel ne tudjam szétbontani, ne legyen nedves, ne ázzon fel talajról, padlóról, stb. vagyis a vízszigetelése működjön, ezt minden esetben meg kell szüntetni, szigetelés megkezdése előtt! Esetleg korábbi felázások következményeként megjelenő só-kivirágzások megfelelően kezelve legyenek. Hőszigetelendő felület, mentes legyen mindenféle zsíros, olajos, szennyeződéstől.

Felületerősítő réteg

Kialakításának első fontos mozzanat a felület kiegyenlítése. alapvetően erre szálas hőszigetelések esetében van szükség, ez korábban taglalt kellősítéssel egy időben is megoldható. EPS, XPS szigetelés esetén, kiegyenlítésre nincsen szükség.
Kellősítés, kiegyenlítést követően max 3 napon belül, 10 mm fogazatú simítóval 2-3 mm vastagságban ragasztó/rögzítő tapaszt húzunk fel a felületre. Még nedves réteg közepébe vagy külső harmadába, függőleges csíkokban, legalább 10 cm átfedéssel rendszergazda által javasolt üvegszövetet ágyazunk be, háló nem gyűrődhet be! FONTOS, hogy az üvegszövet ragasztóba legyen behelyezve! Sok esetben kivitelező nem ragasztóba helyezi el a szövetet, hanem azon keresztül gletteli csak át a felületet, így a háló nem rögzül megfelelően. Későbbiekben a színvakolat réteggel együtt elválhat a szigetelő lemezről illetve a felület berepedezhet a hő mozgások következtében. Amennyiben szükséges, nedves a nedvesre eljárással húzzuk át a felületet újabb tapasz réteggel így biztosítsunk kellő takarást a hálónak, tapaszrétegből a háló nem látszódhat ki. (Sárga napnak kitett felületű hőszigetelést nem szabad letapaszolni, áthálózni! Eljárás fentebb olvasható.)

festés, hőszigetelés - Felületerősítő réteg

 Sarkok élek kialakításánál háló folytonos átvezetése szükséges. A hálónak sarkokon minimum 20 cm szélességben túl kell nyúlnia, következő hálónak minimum 10 cm-t kell rátakarnia az átfordított hálóra.

Sarokvédő szegélyek alkalmazása esetén, a háló elhelyezése, ágyazása előtt az élvédőket élekre fel kell ragasztani, helyezni. Az üvegszövetet a sarkokon 20-20 cm átfedéssel kell felhelyezni.

 Üvegszövet hálóval ellátott élvédő esetén, sarok élvédőt előre fel kell ragasztani helyezni az élekre. Homlokzat felületre felhelyezett hálónak élvédő hálójára legalább 10 cm szélességben rá kell takarnia beágyazásuk közben.

Felületerősítő réteg felhordásakor, be kell tartani, gyártói előírások alkalmazhatósági előírásait időjárási körülmények tekintetében is. Túl párás idő esetén az ágyazó anyag megcsúszhat a felületen, tűző napsütésben a tapasz nem megköti hanem rásül a felületre. Esetlegesen az időjárási körülmények miatt a tapasz kötési ideje elhúzódhat, ez által a felület be is foltosodhat, ez nem okoz problémát a későbbiekben.

Fedőréteg, színvakolat

Alapréteg elegendő állásideje után (kiszáradás, gyártói utasítás), megfelelő időjárási körülmények esetén, rendszergazda előírásainak betartása mellet megkezdhető a fedőréteg felhordása. Korai, nem megfelelő időjárás esetén felhordott fedőréteg maradandóan elszíneződhet, befoltosodhat.Fedőréteg tulajdonságától függően, különböző fedővakolatok hordhatók fel, alapfelület alapozását követően.
 

Fedővakolatok nagy részet, festékanyagok és szemcsék összekeverésével készül, ebből kifolyólag árnyalatnyi színeltérés az egyes keverések között előfordulhat. Eltérés minimálisra csökkentése érdekében egy felületre azonos gyártási időben kevert színes vakoló anyagot használjunk lehetőleg.

Látszó stoszok elkerülése érdekében, állványszintenként kellő létszámot biztosítsunk munka közben. Vakolásnál, törekedjünk a nedves nedvesre elv érvényesülésére, egy homlokzati felületen, vakolás elkezdése és befejezése között ne tartsunk szünetet, munkavégzés folyamatos legyen. Szintenként a vakolatok összedolgozhatósága, eldolgozása így lesz biztosított. Fedőréteg teljes kiszáradása alatt fokozottan kell annak védelmére odafigyelni (napsugárzás, szél, fagy, eső, stb.).

Fedőréteg felhordása, történhet géppel vagy kézzel, bedolgozás módjától függően, változtatható annak megjelenése. (dörzsölt, kapart) Fedővakolatokat rozsdamentes vagy műanyag simítóval szemcsenagyság vastagságában kell felhordani a felületre.

Csomóponti kialakítások megtervezése leengedhetetlen homlokzatszigetelési munkák megkezdése előtt- Helyes kialakításokban segítséget nyújtanak az alkalmazott hőszigetelő rendszer tulajdonosai. Ezen kialakítási javaslatok általában rendszergazda weboldalán keresztül is elérhetőek.

 

Forrás:

rovex.JPG

 

www.kepzesevolucioja.hu

www.weber-terranova.hu/

www.baumit.hu

www.sto.hu

www.austrothermakademia.huwww.m-e-sz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kivitelezes.blog.hu/api/trackback/id/tr7412595053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása