Építőipari hírek, kivitelezési információk

KIVITELEZÉS

KIVITELEZÉS

HONNAN TUDOM, HOGY A KIVITELEZŐM, ELŐÍRÁS SZERINT KÉSZÍTI EL HOMLOKZAT HŐSZIGETELÉSÉT, VAKOLÁSÁT?

A homlokzat hőszigetelése összetett feladat. Azért is igényel nagy körültekintést és odafigyelést, mert különböző anyagok össze, egymásra építésével alakítjuk ki a végleges felületet a homlokzaton. Jó munka eredménye ként, egy olyan hőszigetelő és hő

2017. június 17. - K. Kelemen

Legfontosabb szempont, mint már korábban említettük az, hogy a felület, amire a szigetelő réteget felragasztjuk, megfelelő minőségű legyen. 

  • ne legyen poros, ez egy egyszerű lesöpréssel vagy lemosással megoldható

  • felület kellően szilárd legyen, ne málljon, ne legyen feltáskásodva, az ilyen felületrészeket el kell távolítani a falazatról

  • felület egyenetlensége kisebb legyen, mint 1 cm, az ennél nagyobb egyenetlenségeket érdemes kiegyenlíteni (vakolás, glettelés, stb.)

  • felület zsíros, olajos szennyeződéstől mentes legyen, ha ilyen a felület vegyszeres mosással el kell távolítani a maradvány anyagokat. (nem tapad rá a ragasztó, illetve idővel a vakolt felületen is elszíneződést okozhat az átdiffundálás eredménye képen))

  • nedves falazatnak hőszigetelés előtt ki kell száradnia

  • tartósan nedves falak esetében az ázás okát meg kell szűntetni

  • tartósan nedves falak száradása utáni só-kivirágzásokat felületről le kell söpörni, javasolt sóstoppal kezelni az ilyen felületet

Fentiekre mindenképpen kellő figyelmet kell fordítani, mert ha a szigetelő lemez felragasztása nem megfelelő minőségű, 2-3 éven belül az a fedő homlokzati vakolaton fog megmutatkozni. Az épületet illetve a homlokzati felületeket, melyekre a hőszigetelő lemezeket fel kell erősíteni, a munkák meg kezdése előtt vízszintesen ki kell zsinórozni, és le kell függőzni.

A falra csak kifejezetten erre a célra megfelelő hőszigetelő anyag kerüljön felragasztásra! Amennyiben nem homlokzati szigetelő lapokkal dolgozik a kivitelező az a Teljes hőszigetelő rendszer idő előtti tönkremeneteléhez vezethet. Homlokzati lapok gyártása, mint polisztirol, mint szálas anyagok tekintetében más-más eljárással készül, mint egyéb rendeltetésű hőszigetelő anyagok esetében. (Ebből kifolyólag más-más tulajdonsággal is bírnak.)

Függőleges homlokzati falak hőszigetelési munkájának megkezdése előtt, már tisztában kell lenni azzal is, hogy lábazati részeket hogyan fogjuk kialakítani. Lábazat hőszigetelésére csak arra alkalmas zártcellás (XPS) polisztirolszigetelést lehet beépíteni. (Kék, Zöld, Rózsaszín szín gyártótól függő)

Lábazat kialakítása során, figyelembe kell venni az itt fellépő mechanikai és nedvességi igénybevételeket. A lábazati részen, melynek magassága min. 30 cm kell, legyen. Itt a homlokzat jóval nagyobb nedvességnek (felfröccsenő esővíz) van kitéve. Az esővizet a homlokzattól el kell vezetni (járd, szivárgó, stb.). Lábazat fő jellemzője, hogy a hőszigetelés általában az épület vízszigetelésére kerül. A lábazati csatlakozás kialakításánál Lábazati indító profilt kell vagy lehet használni. Lábazati profil és az alapfelület közötti, egyenetlenségből származó hézagokat tömören ki kell tölteni. Lábazati profil esetén a lemezeket közvetlenül a profilba kell helyezni.
Ha a hőszigetelés a terepszint alá húzódik, sajátos követelmények lépnek fel. Mind a terepszint átmeneti tartományával, mind a pince alagcsövezésével és víz elleni szigetelésével kapcsolatos szerkezeti megoldások különleges eljárásokat igényelnek:
Visszaugró lábazat esetén a homlokzati hőszigetelést lábazati profilról ajánlott indítani. Ebben az esetben a homlokzati hőszigetelő lapok vastagsága nagyobb a lábazati lapokénál. A lábazati erősítő és felületképző rétegek a lábazati profilnak ütköznek. A fokozott igénybevétel miatt a lábazati részen ajánlott a kettőzött üvegszövet felhordása (2 rtg.)
Lábazati sík átmenettel és elkülönített vakolat esetében azonos vastagságú lábazati és homlokzati szigetelő lapokat kell alkalmazni. Az erősítő réteg mindkét szigetelő lemezre egy síkban felhordható, míg a felületképző réteg elkülönített a lábazat és a homlokzat esetén.
 

Lábazati sík átmenettel és átmenő vakolat esetében a felületképző réteget a megnövekedett felfröccsenő esővíz-íigénybevétel figyelembevételével kell kiválasztani. A lábazati kialakítás során arra kell törekedni, hogy minél kisebb esővíz teher kerüljön a lábazatra. (Nagy gondot kell fordítani a megfelelő esővíz elvezetés kiépítésére.)

A szigetelt lábazat talajjal való találkozásának kialakítása során a talajba vezetett hőszigetelő lemezek alsó részét a felszín alatt kb. 15 cm-rel ferdén le kell vágni. Az erősítő réteget a ferde lezáró síkra is rá kell vezetni.

A felületképző réteg kialakítása után egy 20-30 cm széles geo textíliával kell a véget lezárni, majd erre egy mechanikai sérülések ellen védelmet nyújtó dombornyomott műanyag lemezt kell felhordani.
Ezt követően lehet kialakítani a járda és a lábazat közötti kavicságyat.

Szigetelőlemezek felületre történő felragasztása során be kell tartani az alkalmazott ragasztó csomagolásán lévő utasításokat. Fontos, hogy a ragasztó alkalmas legyen a alkalmazott szigetelés felragasztására!

A felhordandó tapasz mennyiségét úgy kell megválasztani, hogy az alapfelület tűréseinek és a ragasztó rétegvastagságának figyelembe vételével, legalább 40 % érintkezési felület alakuljon, ki vagyis a lap felületének 40%-ban tapadjon a ragasztóval a fogadó felületre.

Ez úgy nevezett pont perem módszerrel érhető el: - tapaszt a szigetelő lemezek hátoldalának szélein körbe, kb. 5 cm széles csíkban, hernyószerűen a közepén pedig legalább három, tenyérnyi foltban kell felhordani. A tapaszt sík alapfelület esetén a hőszigetelő lemezek teljes felületére is fel lehet hordani, 10 mm-es fogazású glettvassal.

Amennyiben segítségre van szüksége, illetve minőségi kivitelezőt keres hőszigeteléséhez, írjon nekünk a kivitelezes.blog@gmail.com címre, vagy keressen telefonon a 0630/661-66-00 számon.

forrás : 

rovex.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://kivitelezes.blog.hu/api/trackback/id/tr6512594631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása