Építőipari hírek, kivitelezési információk

KIVITELEZÉS

KIVITELEZÉS

Kizöldült a Dagály sétány

A XIII. kerület egyedi és környezettudatos fejlesztése az 530 méter hosszú sétán

2017. június 12. - Kr0nner

A Dagály sétány létrehozását a XIII. Kerületi Önkormányzat kezdeményezte. Ez az igényes, modern közösségi és rekreációs terület, találkozópont összeköti a Duna Arénát az egyik legfontosabb közlekedési csomóponttal, a 3-as metró Forgách utcai megállójával. Egyedi karaktere ötvözi a kortárs művészeti és ökológiai gondolkodást. Ennek révén 7000 m2 különleges esztétikájú hellyel gazdagodott a kerület és a főváros. Az önkormányzat az elmúlt másfél évben több mint 4 ezer fát ültetett a XIII. kerületben.
20170609141722_1.jpgA Váci út és a Népfürdő utca közötti Dagály sétány kialakítása az önkormányzat kerületfejlesztési tervének volt része, ami harmonizált a 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínéül szolgáló Duna Arénához kötődő elképzelésekkel. Az 530 méter hosszú Dagály sétány a Váci utat köti össze a Duna környezetével.

Dr. Tóth József polgármester mai megnyitó beszédében kiemelte: „Örömmel adjuk át a kerület lakóinak az újabb emblematikus közterületet. A Dagály sétány kortárs közösségi terület, ezt látszik a növényzeten, a felhasznált anyagokon, épített elemeken ugyancsak.” A polgármester beszédének végén megjegyezte: a kerület továbbra is várja, hogy a kormány – ígéretének megfelelően – a vizes VB után felújítsa a Dagály fürdőt a Duna Aréna szomszédságában.
„Ígéretet tettünk, és ezt tartjuk is, hogy 2018 nyarára kész lesz a főváros legmodernebb fürdője, a Dagály. A sétány fejlesztése is jelzi: lehet normális együttműködés politikai nézetektől függetlenül is” – jelentette ki Dr. Fürjes Balázs kormánybiztos a sétány átadásakor. Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes pedig hangsúlyozta: Angyalföld és a főváros most júliusban az egész világot vendégül látja a vizes világbajnokságon.
 
Bokorfák, mézalmácskák és perzsa varázsfák
A Dagály sétány fejlesztésekor a meglévő fák védelme alapvető szempont volt. A Turbina utcai szakaszon a hársfasor a jellemző. A középső sétányszakaszon a korábbi kőrisegyedeket megőriztük, a nyugati sétányszakaszra platánfákat ültettünk: 39 többszörösen előnevelt, azaz 35-40, 50-60 cm törzskerületű fát. A változatossághoz hozzájárul még az elszórtan telepített 25 faegyed: bokorfák, mézalmácskák és perzsa varázsfák. (A fák körül az évgyűrűkhöz hasonló burkolat a növekedéshez igazítva fokozatosan eltávolítható.)
A XIII. kerület különös gondot fordít – rendszeres ellenőrzéssel, ápolással és pótlásokkal – a városrész zöldfelületeinek megóvására, fejlesztésére. A kerület faállománya a főváros egyik legjobb állapotú zöldhálózati rendszere. Dr. Tóth József polgármester tavaly bejelentette: az önkormányzat „fél Városligetnyi” fa ültetését tervezi. Most kijelenthető: a Dagály sétány fáival több mint 4 ezerre nőtt az elmúlt egy esztendőben telepített fák száma a kerületben. Köztük vannak megjelölt egyedek is, amelyek a faültetést is jelképezik: „Ifjúság fája”, „Idősek fája”. A Dagály sétány átadásakor a „Sportolók fáját” ültették el – réztáblával megjelölve. Az önkormányzati ciklus végére a kerület által gondozott fák száma majdcsak 30 ezer lesz. 20170609141721_0.jpg
 
Térbútorok, ivókutak, ökologikus rendszer
A sétány három szakaszra tagolódik. Az első a Turbina utca a volt Láng Gépgyár mentén. A középső az Esztergomi úttól a Jakab József utcáig tart. A harmadik innen vezet a Népfürdő utcáig. Hivatalos elnevezése a Fővárosi Önkormányzat döntése alapján Dagálysétány utca.
A sétány két oldala négy-négy méter szélességben klinkertégla-borítású. Középen ugyancsak négy méter széles zöldsáv fut. A sétány felszíni vízelvezetése ökologikus, környezetbarát: a sétaút burkolt felületei a középső zöldsáv felé lejtenek, a zöldfelületekre vagy a vízáteresztő kavicsburkolatra vezetik a csapadékvizet, amely a talajba szivároghat. Az automata öntözőrendszer a cserje, évelő és gyep felületeken kívül a fák öntözését is biztosítja.
A kőkert zöldsávjában szárazságtűrő és vízigényes évelők, alacsony cserjék, növényágyak és ligetes fásítások harmonikusan követik egymást. A ligetes szakaszon pihenésre is alkalmas – finombetonból készült, egyedi grafikai elemekkel, vízcseppekkel díszített – ülőtömbök és pihenőpadok vehetők igénybe. E térbútorok mellett hagyományos támlás padok is vannak. A sétányon két ivókút is működik.
Kivételessé teszi a sétányt az is, hogy burkolatán láthatók azon ásványi anyagoknak a képletei, amelyeket a közeli híres Béke kút vize tartalmaz.
A Váci út és a Turbina utca csatlakozásánál Gálhidy Péter szobrászművész Turbinalevél című képzőművészeti alkotása a Láng Gépgyár évtizedeken keresztül a világ élvonalába tartozó termékeit szimbolizálja.
 
Ingyenes WiFi a sétányon
A sétányra dekoratív, korszerű, költséghatékonyan üzemeltethető, LED-es fényforrással szerelt világítótestek kerültek – rajtuk térfigyelő kamerákkal és a nyilvános WiFi hálózathoz szükséges eszközökkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://kivitelezes.blog.hu/api/trackback/id/tr8412551645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása