Építőipari hírek, kivitelezési információk

KIVITELEZÉS

KIVITELEZÉS

MILYEN HŐSZIGETELŐ ANYAGOT VÁLASSZAK?

Ma már számtalan hőszigetelő anyag közül választhat az ember, gyártók állat kínált termékekből, a legmegfelelőbb kiválasztása még a szakembereknek is sokszor fejtörést okoz.

2017. május 26. - K. Kelemen

Hőszigetelési munkák tekintetében is mint legtöbb esetben fontos az, hogy a választásunk ne csak a szigetelő anyagra vonatkozzon, hanem már a szigetelő réteg kiválasztását úgy ejtsük meg, hogy rendszerben gondolkodjunk!

Miért fontos ez? Mert a gyártók csak rendszeranyagok használata esetén vállal garanciát. (Az, hogy a Vállalkozó mire add garanciát, ma Magyarországon, nem sok mindent jelent, mivel cégek szűnnek meg, és alakulnak újak, egyik napról a másikra!) Minden esetben követeljük meg azt a kivitelezőtől, hogy rendszerelemek használatával végezze a kivitelezést.
 
Ma már számtalan hőszigetelő anyag közül választhat az ember, gyártók állat kínált termékekből, a legmegfelelőbb kiválasztása még a szakembereknek is sokszor fejtörést okoz.

 
Ma a piacon fellelhető leggyakrabban használt szigetelő anyagok az alábbiak:

 

  • polisztirol hőszigetelő lemezek, közhasználatban „Hungarocell”, „Nikecell” (EPS, XPS, GRAFFIT)
  • ásványi szálas hőszigetelő lemezek – ásványgyapot
  • üvegszálas hőszigetelő lemezek – üveggyapot
  • PUR, PU, PIR hablemezek - (15-25% jobb hőszigetelő képesség, mint az EPS lemezek)
  • fagyapot lemezek – homlokzatszigetelésre, nem ajánlott a felhasználása
  • habüveg, habosított üvegszigetelések
  • ásványi hőszigetelések

 
Külső fal homlokzati szigetelő anyagok tekintetében, leggyakrabban EPS, Grafitos EPS, XPS, ásványi szálas szigetelőlemezeket használjuk. PIR szigetelő lemezre felépíthető minősített szigetelő rendszer nincsen. Ma már vizsgálatokkal alátámasztották, hogy a falszerkezet „lélegzését” döntően nem befolyásolja az alkalmazott hőszigetelő anyag tulajdonsága.

Az, hogy ki melyik rendszert választja, leginkább pénztárca függvénye, de e szemponton kívül célszerű még mást is szem előtt tartani.

Hangszigetelés szempontjából, szemelőt tartandó, főleg forgalmas lakó környezetben, forgalmas csomópontok közelében, hogy EPS homlokzati rendszer alkalmazása esetén, EPS szigetelés fizikai és akusztikai tulajdonságai miatt rontják a falszerkezet hangszigetelő tulajdonságát. Ilyen környezetben javasolt szálas hőszigetelő anyagok használata. Hangszigetelés szempontjából, szemelőt tartandó, főleg forgalmas lakó környezetben, forgalmas csomópontok közelében, hogy EPS homlokzati rendszer alkalmazása esetén, EPS szigetelés fizikai és akusztikai tulajdonságai miatt rontják a falszerkezet hangszigetelő tulajdonságát. Ilyen környezetben javasolt szálas hőszigetelő anyagok használata.

forrás :

 rovex.JPG 

 kih150x122.png

A bejegyzés trackback címe:

https://kivitelezes.blog.hu/api/trackback/id/tr7412542483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása